Οίτυλο Λακωνίας Xemoni Hotel in Mani | Ξενοδοχεία Λακωνική Μάνη
15435
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15435,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

οιτυλο ξενοδοχεια - Xemoni Hotel

Ανακαλύψτε το Οίτυλο Λακωνίας

Το Οίτυλο είναι από τα πλέον ιστορικά χωριά της Λακωνικής Μάνης, χτισμένο αμφιθεατρικά στη δυτική όχθη του φαραγγιού, που χωρίζει τη Μέσα Μάνη από την Έξω ή Μεσσηνιακή Μάνη.

οίτυλο λακωνίας - Xemoni Hotel
ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΛΕΦΑΣ

Το επιβλητικό κάστρο της Κελεφάς βρίσκεται βόρεια της Αρεόπολης και νότια του Οίτυλου, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο Ξεμόνι. Κτίστηκε από τους Τούρκους το 1670, με τη συνεργασία του Λυμπεράκη Γερακάρη, ενώ το 1685 κυριεύτηκε από Μανιάτες και Ενετούς.

οίτυλο λακωνίας - Xemoni Hotel
ΟΙΤΥΛΟ

Η Τσίπα ή Νέο Οίτυλο βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλ. από το Οίτυλο. Πρόκειται για ένα ιστορικό λιμάνι, αφού στις 17 Φεβρουαρίου του 1770 αγκυροβόλησε εκεί ο Ναύαρχος του Ρωσικού Στόλου, Θεόδωρος Ορλώφ, που μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους & τους Μανιάτες ξεκίνησε επανάσταση.

οίτυλο λακωνίας - Xemoni Hotel
ΛΙΜΕΝΙ

Το μικροσκοπικό γραφικό λιμανάκι Λιμένι βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλ. από το Οίτυλο. Είναι τόσο μαγευτικά όμορφο που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής. Τα λιγοστά πέτρινα σπιτάκια με τα χρωματιστά παράθυρα & τις κεραμιδένιες σκεπές είναι σκορπισμένα ανάμεσα στα βράχια.

ΟΙΤΥΛΟ

Το Οίτυλο είναι από τα πλέον ιστορικά χωριά της Λακωνικής Μάνης, χτισμένο αμφιθεατρικά στη δυτική όχθη του φαραγγιού, που χωρίζει τη Μέσα Μάνη από την Έξω ή Μεσσηνιακή Μάνη & αγναντεύει τον ομώνυμο κόλπο και τους όρμους του Λιμενίου & της Τσίπας. Η ονομασία του οικισμού προήλθε από τον μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Άργος & ήταν γιος του Αμφιάνακτα ή κατά μια άλλη εκδοχή ήταν αποικία των Λεύκτρων της Βοιωτίας, που αποικήθηκε από τον βασιλιά Οίτυλο ή Βίτυλο. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα ότι το Οίτυλο ανήκε στο Βασίλειο του Μενελάου, έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο προσφέροντας πλοία, ενώ ήταν & μία από τις πόλεις τις οποίες ο Αγαμέμνονας προσέφερε σα δώρο στον Αχιλλέα, ως αντάλλαγμα της συμμετοχής του στην εκστρατεία της Τροίας. Υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις του «Κοινού των Ελευθερολακώνων» & του «Κοινού των Λακεδαιμονίων». Στα χρόνια της βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρξε το επίνειο της καστροπολιτείας του Μυστρά. Γύρω στο 1670 πολλές Οιτυλιώτικες οικογένειες μετανάστευσαν, όπως λόγου χάρη οι Γιατριάνοι στην Τοσκάνη και οι Κομνηνοί-Στεφανόπουλοι στη Γένοβα, ενώ μέλη & των δύο οικογενειών εγκαταστάθηκαν στην Κορσική. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η ανάγλυφη πλάκα της αδελφοποίησης (1990) του Οίτυλου με την πόλη Καργκέζε της Κορσικής. Περιηγηθείτε στα καλντερίμια του χωριού, θαυμάστε τα πετρόχτιστα σπίτια, απολαύστε την θέα του κόλπου από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, πιείτε τον καφέ σας στο καφενείο της πλατείας & κατηφορίστε στο παλιό καλντερίμι, όπου θα δείτε την απαράμιλλης ομορφιάς Βυζαντινή Εκκλησία του Σωτήρος & που καταλήγει στην παραλία της Τσίπας.

ΑΡΕΟΠΟΛΗ

Η Αρεόπολη βρίσκεται σε απόσταση 12 μόλις χιλιομέτρων από το Οίτυλο και είναι η ιστορική έδρα του νέου δήμου Ανατολικής Μάνης. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια της με τα πέτρινα σπίτια, τους πύργους και τις παλιές εκκλησίες, με σημαντικότερη την Εκκλησία των Ταξιαρχών, όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό καμπαναριό, θα σας συναρπάσει.

ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΥΡΟΥ

Τα Σπήλαια Δυρού θεωρούνται από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο και βρίσκονται μόλις 19 χιλιόμετρα ή περίπου ένα τέταρτο της ώρας από το Οίτυλο. Ένα από αυτά είναι το σπήλαιο Βλυχάδα, με εντυπωσιακούς σχηματισμούς, ποικίλα χρώματα και μεγέθη, σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Εκεί θα απολαύσετε μία ξενάγηση 40 λεπτών με βάρκα, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος γίνεται με τα πόδια.

ΓΥΘΕΙΟ

Το Γύθειο είναι μια μεγάλη παραλιακή κωμόπολη της Λακωνίας, 29 χιλιόμετρα από το Οίτυλο, με ταβερνάκια, μπαράκια, το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί υπάρχει επίσης και το νησάκι Κρανάη ή νησάκι της Ωραίας Ελένης, από όπου λέγεται ότι έφυγε ο Πάρις μαζί της για τη Τροία.

ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ

Ο Γερολιμένας είναι ένα πραγματικά γραφικό ψαροχώρι, 33 χιλιόμετρα από το Οίτυλο, με παραδοσιακά ταβερνάκια και τη μαγευτική θέα του Μεσσηνιακού Κόλπου και του Ταϋγέτου. Αποτελεί επίσης ορμητήριο για περιπλανήσεις με σκάφος στους παρακείμενους πανέμορφους, ανεξερεύνητους κόλπους, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

ΤΑΙΝΑΡΟ

Το Ταίναρο είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πρόκειται για ένα ακρωτήρι απαράμιλλης άγριας ομορφιάς, με θέα που κόβει την ανάσα και άνυδρο τοπίο. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από το Οίτυλο. Εκεί υπάρχει η σπηλιά του Άδη, γνωστή από τη μυθολογία ως η Πύλη του Άδη, όπου και λατρευόταν ο Ποσειδώνας. Η πρόσβαση στην σπηλιά γίνεται και από ξηράς.

ΠΟΡΤΟ ΚΑΓΙΟ

Το Πόρτο Κάγιο είναι ένας γραφικός όρμος, 46 χιλιόμετρα από το Οίτυλο. Εκεί το βουνό συναντά τη θάλασσα και τα παραδοσιακά ταβερνάκια μιλάνε κατευθείαν στην όρεξή σας. Το Πόρτο Κάγιο ήταν η έδρα του Λάμπρου Κατσώνη, που ήταν ναύαρχος του ρωσικού στόλου κατά την προεπαναστατική περίοδο.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στις αμμώδεις παραλίες της περιοχής περιλαμβάνονται οι Νέο Οίτυλο (Τσίπα), Μαυροβούνιο, Αγέρανος, Μαρμάρι, Στούπα και Καλογριά, ενώ στις βραχώδεις η Χοτάσια, το Λιμένι, το Ταίναρο και άλλες.

ΒΑΘΕΙΑ

Παραδοσιακό ορεινό χωριό με εντυπωσιακούς πέτρινους παλιούς πύργους, που βρίσκεται 42 χιλιόμετρα από το Οίτυλο.

ΧΟΤΑΣΙΑ

Η Χοτάσια είναι ένας όμορφος οικισμός με ένα & μοναδικό γραφικό ταβερνάκι & μια μικρή βραχώδη παραλία με τυρκουάζ πεντακάθαρα νερά. Η Χοτάσια είναι μόλις 7 χιλ. από το Οίτυλο, στο δρόμο προς Καλαμάτα.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ XEMONI HOTEL ΣΤΟ ΟΙΤΥΛΟ ΜΑΝΗΣ